JOŠ DVIJE GODINE ESSEDRA PROJEKTA!

Ispis

ESSEDRA2

Obukom članova partnerskih udruga na temu Slow Food prezidija i Slow Food Planeta, koja će se 3. i 4. siječnja održati u kolijevci Slow Food pokreta, talijanskom gradiću Bra, službeno počinje druga faza ESSEDRA projekta.

Zahvaljujući postignutim rezultatima u očuvanju tradicijskih prehrambenih proizvoda Balkana kao pokretača održivog ruralnog razvoja te osjetnom jačanju mreže civilnih udruga koje se bave reformom prehrambenog sustava, Europska unija odlučila je financirati ESSEDRA projekt i u 2015. i 2016. godini. ESSEDRA projekt (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas – Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja) rezultat je rasta i jačanja Terra Madre Balkan mreže. Projekt je pokrenut u prosincu 2012. i za cilj ima podržati integracijski proces balkanskih zemalja i Turske, uz istovremeno stvaranje uvjeta za očuvanje identiteta ovih država, posebno kroz iznimnu raznolikost hrane i prehrambenih proizvoda.

Dubrovačka udruga Kinookus hrvatski je partner na projektu u okviru kojega je bila i domaćin velikih i posebno uspješnih Terra Madre Balkan susreta, održanih u Dubrovniku, u lipnju prošle godine. U novoj fazi projekta partneri iz osam zemalja regije za cilj imaju osnivanje Slow Food prezidija, projekata direktne pomoći malim tradicijskim proizvođačima te promociju novog projekta pokreta – Slow Food Planet. Važan dio druge faze ESSEDRA-e zagovaranje je adekvatne primjene, na nacionalnim razinama, odredaba paketa fleksibilnosti koji se odnosi na higijenska pravila, posebno kada su u pitanju tradicijski proizvodi od sirova mlijeka.