Kinoliber

Ispis

Kinoliber je izdavačka djelatnost Udruge Kinookus.

Osnovni cilj Kinolibera publiciranje je djela renomiranih autora iznimne didaktičke vrijednosti koja bi studentima filmskih akademija i stručnih škola te ljubiteljima filma pružila mogućnost uvida u najsuvremenije pristupe Sedmoj umjetnosti.

Prvi projekt u okviru Kinoliber izdavačke djelatnosti Udruge Kinookus prijevod je i izdavanje knjige ABC filma. Jezik, pripovijest, analiza (Manuale del film. Linguaggio, racconto, analisi) autora Giannija Rondolina i Darija Tomasija.

Riječ je o esencijalnom tekstu za razumijevanje svih komponenti filmskog jezika: od scenarija do priče, od točke motrišta filmske kamere do one junaka, od kadra do kretanja kamere, od montaže do odnosa zvuka i slike, s opširnim analizama scena i sekvenci iz filmova koji pripadaju različitim razdobljima povijesti filma, različitim žanrovima, stilovima i autorima.

Razmatranjem konstitutivnih elemenata filma ova knjiga učinkovito odgovara potrebama osvješćenije upotrebe slike koja se nalazi u osnovi audovizualne komunikacije, dominatne u suvremenom društvu.

O knjizi

Knjiga Giannija Rondolina i Darija Tomasija doživjela je čak sedam izdanja u Italiji, i nesumnjivo je jedan od najčitanijih priručnika za film. Ima jednostavnu i shematsku strukturu namijenjenu proučavanju filma, njegova jezika, metoda, te različitih pristupa narativnih analiza. Četiri od pet poglavlja posvećena su filmskom univerzumu: scenariju, montaži, fotografiji, zvuku. Svaki film je, obzirom da predstavlja rezultat određenih odluka, jedinstven. Istovremeno, pak, film može biti analiziran u skladu s općim kriterijima. Knjiga daje nezaobilaznu bazu studija filmske materije.

Autori

Gianni Rondolino predavao je Povijest i kritiku filma na Torinskom Sveučilištu; autor je mnoštva eseja, među kojima izdvajamo Povijest filma (2006) i biografije Luchina Viscontija (2003) i Roberta Rosselinija (2006).

Dario Tomasi predaje Povijest i kritiku filma na Torinskom Sveučilištu. Vrhunski je poznavalac orijentalne kinematografije kojoj je posvetio eseje Krug i mač (1994) i Ozu Yasujiro (1996); za izdavačku kuću UTET Università napisao je Lekcije režije (2003).