FESTIVAL

Priprema hrane, ali prije svega njeno uživanje, ima svoju izrazitu društvenu vrijednost, a okupljanje oko “dobre trpeze”, obzirom na ugodnu razmjenu ideja i gledišta koje dobro “piće i iće” potiču, od davnina je obiteljski i kulturalni događaj par excellence. Uživanje u hrani najuže je povezano sa ugošćavanjem prijatelja i poznanika i uz gledanje filmova predstavlja najljepšu ispriku za susret sa novim ljudima. U svim kulturama hrana ima veoma veliki simbolički, pa samim tim i umjetnički značaj. Najveći svjetski chef-ovi smatraju se pravim umjetnicima i veliki dio svog vremena posvećuju izgledu serviranih specijaliteta. Stoga su jela i delicije čest akter na filmskoj vrpci, a u današnjoj civilizaciji slike, sve češće “jedemo očima”.

udruga

Industrijska proizvodnja hrane i masovna uporaba kemijskih sredstava s izrazito negativnim utjecajem na ljudsko zdravlje i okoliš, doprinijeli su porastu svijesti o važnosti zdrave ishrane, koji se očitovao i u kinematografiji. Dovoljno je nabrojati nekoliko recentnih dokumentarnih i igranih filmova koji su odigrali važnu ulogu u informiranju i osvješćivanju šire javnosti: Super Size Me, Food Inc, Sideaways, Mondovino, Fast Food Nation.

KINOOKUS Food Film Festival

održava se u Stonu, nekada drugom gradu Dubrovačke Republike, koji zauzima središnju poziciju u Županiji i od davnina je čuven po svojim zidinama, solani i izvrsnoj gastronomskoj ponudi. Njegova je okolica nadaleko poznata po uzgoju školjki, vrhunskih vina i maslinova ulja. Vraćanjem sedme umjetnosti na otvorene prostore grada, organizatori Kinookusa žele doprinijeti naporima lokalne zajednice i civilnih udruga u obnovi i očuvanju jedinstvenosti duha ovog čarobnog mjesta.

Kinookus Food Film Festival najstariji je aktivan međunarodni food film festival u Europi i označava povratak filmske kulture u javne prostore Stona i Malog Stona u kojima je kino dvorana zatvorena još krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Festival predstavlja originalnu formulu održivog razvoja, njegovom se strukturom i sadržajem vrednuju osobitosti stonskog kraja: spomenička i prirodna baština, tradicijski uzgoj školjaka, proizvodnja vina i soli. Struktura Kinookus FFF-a nastoji obuhvatiti sve dimenzije priče o hrani, od polja i farmi, do obiteljskih trpeza, restorana, tržnica i supermarketa.

Ime Festivala – Kinookus

primarno upućuje na tematski spoj hrane i filma, a sekundarno na dublji značenjski sloj - na edukaciju i istančavanje osjetila za zaboravljene okuse, okuse kojima prijeti nestanak, buđenje osjetila za probranije i rjeđe okuse i, naposljetku, na razvijanje estetskog ukusa za filmsku umjetnost, za lijepo i dobro. Stoga je publika Kinookusa sastavljena kako od vrhunskih znalaca i sladokusaca, head-onista i filmofila tako i od proizvođača hrane i pića, baštinika starih običaja i zanata, ugostitelja, ljubitelja prirode, avanturista, te običnih ljudi željnih autentičnog kulturnog događaja.

Sponzori

Dubrovačko-neretvanska županija

Općina Ston

Turistička zajednica Općine Ston

TZ Dubrovačko-neretvanske županije

Hrvatska gospodarska komora

Hrvatski audiovizualni centar

Disco Linguas