FILOZOFIJA

Priprema hrane, ali prije svega njezino uživanje, ima svoju izrazitu društvenu vrijednost, a okupljanje oko “dobre trpeze”, uz ugodnu razmjenu ideja i gledišta koje dobro “piće i iće” potiču, od davnina je obiteljski i kulturalni događaj par excellence. Uživanje u hrani najuže je povezano s ugošćavanjem prijatelja i poznanika te uz gledanje filmova predstavlja najljepšu ispriku za susret s novim ljudima. U svim kulturama hrana ima veoma veliki simbolički, pa samim tim i umjetnički značaj. Najveći svjetski chef-ovi smatraju se pravim umjetnicima i veliki dio svog vremena posvećuju izgledu serviranih specijaliteta. Stoga su jela i delicije čest akter na filmskoj vrpci, a u današnjoj civilizaciji slike, sve češće “jedemo očima”.

Industrijska proizvodnja hrane i masovna upotreba kemijskih sredstava s izrazito negativnim utjecajem na ljudsko zdravlje i okoliš, doprinijeli su porastu svijesti o važnosti zdrave ishrane, koji se očitovao i u kinematografiji. Dovoljno je nabrojati nekoliko dokumentarnih i igranih filmova koji su odigrali važnu ulogu u informiranju i osvješćivanju šire javnosti poput Super Size Me, Food Inc, Sideaways, Mondovino, Fast Food Nation.

Kinookus Food Film Festival

održava se svake godine u Stonu, nekada drugom gradu Dubrovačke Republike, koji zauzima središnju poziciju u Županiji i od davnina je čuven po svojim zidinama, solani i izvrsnoj gastronomskoj ponudi. Njegova je okolica nadaleko poznata po uzgoju školjki, vrhunskih vina i maslinova ulja. Vraćanjem sedme umjetnosti na otvorene prostore grada, organizatori Kinookusa žele doprinijeti naporima lokalne zajednice i civilnih udruga u obnovi i očuvanju jedinstvenosti duha ovog čarobnog mjesta.

Ime Festivala – Kinookus

primarno upućuje na tematski spoj hrane i filma, a sekundarno na dublji značenjski sloj - na edukaciju i istančavanje osjetila za zaboravljene okuse, okuse kojima prijeti nestanak, buđenje osjetila za probranije i rjeđe okuse i, naposljetku, na razvijanje estetskog ukusa za filmsku umjetnost, za lijepo i dobro. Stoga je publika Kinookusa sastavljena kako od vrhunskih znalaca i sladokusaca, head-onista i filmofila tako i od proizvođača hrane i pića, baštinika starih običaja i zanata, ugostitelja, ljubitelja prirode, avanturista te običnih ljudi željnih autentičnog kulturnog događaja.

S vremenom Festival se etablirao kao multidisciplinarna platforma za promišljanje problema industrijske proizvodnje hrane, novih kulturalnih i društvenih modela, te složenog odnosa čovjeka i okoliša.