OTVOREN 6. KINOOKUS FFF

Ispis

velika otvorenje

Otvaranjem Kinolokus place u  9 sati  ispred Kneževog dvora, danas je u Stonu započeo 6. po redu Kinookus Food Film Festival koji nosi naziv “Kruh i duh”. Duhovna dimenzija hrane, njezina simbolika u svakodnevnom životu te uloga u obredima i svetkovinama, s posebnim naglaskom na tradiciji kruha, središnje su teme svih sekcija Festivala.

U 10 sati započela je prva u nizu kreativnih Kinopokus radionica za djecu pod nazivom Pelješka zvijerka koju je osmislila i vodila Maša Žarnić. Djeca su odvojeno crtala različite dijelove imaginarnog stvorenja koje zatim spojila u zvijerku te ju uokvirila grančicama s peljeških plaža.

U 19 sati službeni program otvorenja započeo je otvorenjem izložbe “Kruh vrh pogače”, posvećene tradicijiskim kruhovima naših krajeva. Izložbu je priredila članica Kinookusa Ana Marinković u suradnji s velikom poznavateljicom dubrovačke gastronomije Jadrankom Ničetić, dubrovačkim umjetnikom Lukom Piplicom te kustosicom Kuće Bukovac u Cavtatu, Lucijom Vuković. Nakon zanimljivog i iscrpnog predavanja Jadranke Ničetić o svakoj od izloženih vrsta kruha, Ivana Oraić Rabušić, s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, upoznala je publiku s podrijetlom terminologije vezane uz tradicijski kruh.

Na kratkoj ceremoniji otvorenja govorili su Vedran Antunica, načelnik Općine Ston, Davorko Obuljen, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog te Marijan Kocković, direktor Festivala, koji je proglasio 6. Kinookus FFF otvorenim. Natjecateljski dio za Veliku i Malu kamenicu otvorio je film Hadwinova presuda redatelja Sashe Snowa čija je priča duboko dojmila publiku.

Nakon filma publika je uživala u zakuski, koju je uime konvivija Slow Food Dubrovnik koordinirala Ana Bitanga Jukić, kušanju vina obiteljskih vinarija s Pelješca tei jazz glazbi Garden Street Quarteta.