OKUSI DRUGAČIJE KINO

 

"Okusi drugačije Kino" projekt je nastao iz želje da se dubrovačkoj publici i gostima ponudi drugačija kinematografija u legendarnom ljetnom kinu Slavica, kojemu je do nedavno prijetilo zatvaranje.

Projekt predstavlja mali bunt protiv distribucijske nadmoći holivudske produkcije koja uglavnom podrazumijeva blockbustere, ne ostavljajuci prostor za prikazivanje autorskih filmova. Situacija u Dubrovniku poprilično je alarmantna budući da ne postoji niti jedan kinoklub ili kinoteka za edukaciju mladih i razvoj audiovizualne kulture.

Svako prikazivanje filma bilo je popraćeno prigodnim događajem, poput diskusija, tematskih zakuski, tribina ili susreta s autorima. Ove godine, ulažući vlastita sredstva, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, pokrenuli smo pilot projekt koji je imao odličan odaziv publike. Gotovo sva prikazana djela bila su europski festivalski dokumentarni filmovi, premijerno prikazani u Dubrovniku i Hrvatskoj, a neki čak i u cijeloj Regiji.

U sklopu projekta "Okusi drugačije Kino" pokrenuli smo i akciju "Povratak u kina" koja zainteresiranim mladim ljudima (do 26 godina) nudi cijenu ulaznice od samo 10 kn. Na taj se način mlada publika nastoji vratiti iskustvu gledanja filmova na velikom platnu, kao posebnom društvenom i estetskom doživljaju. Inicijativom se i gradi estetski ukus mladih za dokumetarni i autorski film.