PROLJEĆE U MOM HERBARIJU

U dobu industrijske proizvodnje i globalne distribucije hrane gotovo se potpuno izgubilo poznavanje sezonskih plodova, vremena i načina sadnje, berbe, pripreme i kušanja.

proljece n2Direktna posljedica ovakve globalne situacije je konzumiranje prerađevina i proizvoda koji dolaze iz veoma udaljenih zemalja, sumnjive svježine i podrijetla. Mudra cikličnost prirode uredila je da u svakom godišnjem dobu sa sezonskom povrćem i voćem unosimo one sastojke koji su nam upravo tada potrebni.

Projekt Proljeće u mom herbariju Udruge Kinookus obuhvaća edukaciju učenika OŠ Marina Držića iz Dubrovnika na teme zdrave prehrane, sezonskog voća i povrća, lokalne gastro kulture i tradicije.

U posebnu vrstu herbarija koji će učenici sami izraditi, pohranjivati će se listovi i cvjetovi biljaka (voća, povrća i začinskih biljaka) s ciljem upoznavanja naziva, prepoznavanja izgleda te poznavanja sezonskog vremena kušanja. Stoga naglasak projekta nije na plodu biljke, koju većina učenika zna prepoznati, već na biljci i načinu uzgoja i pripreme. Projektom se želi potaknuti učenička radoznalost i interes za zdravu prehranu baziranu na lokalnim proizvodima, za bioraznolikost uzgojnih vrsta i jestivog bilja te za odlazak na seoska imanja i u prirodu.

Inicijativa je omogućena sredstvima fondacije Kajo Dadić.