SLOW FOOD U TUŠ-u DUBROVNIK

Ispis

TUS velika 1

 

 

 

intereg

SLOW FOOD U TUŠ-u DUBROVNIK

Predstavljanjem europskog projekta Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, hrana i identitet, koje je održano u ponedjeljak 11. prosinca u prostorijama Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik, započela je suradnja s najvećim svjetskim pokretom za zaštitu uzgojne bioraznolikosti i tradicijske poljoprivrede

Prezentaciju, čija je osnovna svrha bila upoznavanje učenika i nastavnika sa Slow Food filozofijom, poviješću pokreta te metodologijom i ciljevima trogodišnjeg projekta valoriziranja nematerijalne baštine hrane, uime Gradske razvojne agencije DURA i Udruge Kinookus vodili su Mia Hrnić i Ivo Kara-Pešić.

Prisutne nastavnike i učenike svih smjerova Škole prigodnim riječima uvodno je pozdravio ravnatelj Perušina, naglasivši važnost lokalne hrane za kulturni identitet zajednice, ali i poštovanja i znatiželje za druge gastro kulture s kojima dolazimo u kontakt.

Mia Hrnić, voditeljica projekta DURA-e, predstavila je sve partnere na projektu koji obuhvaća Italiju, Poljsku, Republiku Češku, Mađarsku i Hrvatsku, odnosno pet gradova UNESCO baštine: Veneciju, Krakow, Brno, Keckemet i Dubrovnik.

Ivo Kara-Pešić detaljnije je govorio o nastanku i projektima Slow Fooda, posebno se osvrnuvši na projekt Chefs’ Alliance i ulogu restorana, kuhara i konobara u očuvanju i promociji lokalne baštine hrane. Detaljno su predstavljeni i programi Gastronomskog Sveučilišta u Pollenzu, jedinog Sveučilišta ovog tipa na svijetu, kao i mogućnosti koje nastavnicima i učenicima Turističko-ugostiteljske škole suradnja s Pollenzom otvara unutar trogodišnjeg projekta.

U kraćoj diskusiji koja je uslijedila nakon prezentacije učenike je najviše zanimalo kako se postaje studentom Gastronomskog Sveučilišta. Svi prisutni složili su se da je potrebno još puno napraviti da bi bogata dubrovačka baština hrane dobila svoje zasluženo mjesto u lokalnom životu te da projekt stvara realne osnove za njezinu revalorizaciju.

Za više informacija o projektu:

www.interreg-central.eu/Content.Node/SlowFood-CE.html

tel: 0959295764/0995361055