ODRŽAN DRUGI TRENING U OKVIRU SFCE

Ispis

 

 

U okviru projekta Slow Food Central Europe: culture, heritage, identity and food u Dubrovniku je 19. studenog održan drugi trening na temu valoriziranja gastro-kulturne baštine Dubrovnika i okolice. Trening je pripremljen zahvaljujući iskustvu i znanju koje su voditelji projekta za Hrvatsku, članovi Dubrovačke razvojne agencije DURA i Udruge Kinookus, stekli u prvih godinu i pol projekta te posebice obuci u kojoj su sudjelovali za vrijeme manifestacije Terra Madre Salone del gusto koja se u Torinu održala od 20. do 24. rujna 2018.

Program treninga detaljno je objasnio četiri moguća načina valoriziranja GKB (javne tržnice, kuhari, prehrambena edukacija, održivi turizam) s posebnim naglaskom na Slow Food pristupu ovoj temi i njegovoj specifičnosti. Ivo Kara-Pešić, voditelj treninga, sudionicima je predočio u kojoj se fazi projekt trenutačno nalazi te ih upoznao s predviđenom pilot akcijom i krajnjim ciljem projekta – transnacionalnom strategijom za valoriziranje GKB-a. Također je naglašeno da će sudionici po prvi puta na našim prostorima imati priliku ući u samo srž Slow Food pristupa.

Na samom kraju treninga sudionici su podjeljeni u dvije grupe te im je prikazan video intervju sa šipanskim tradicjskim ribarom Stijepom Dobudom. Dobili su zadatak temeljem Dobudove pripovijesti popisati sve elemente GKB koji se mogu valorizirati i temeljem njih kreirati malu Slow Food Travel ponudu. Voditelj im je posebnu pažnju skrenuo na činjenicu da tradicijskim ribar govori i o tradicijama koje su nestale (poput stočarstva na Šipanu), te je zadatak dvije grupe bio osmisliti i sadržaje ponude koji skreću pažnju na nestalu GKB te nude mehanizme za njihovu rehabilitaciju.