INSTALACIJA IZLOŽENA U STOCKHOLMU

Ispis

 

 

 

gornje

INSTALACIJA IZLOŽENA U STOCKHOLMU

Umjetnički rad Ono što niste znali je postojalo. Ugrožena hrana iz cijeloga svijeta (What you didn’t know existed: endangered food from around the world) predstavljen je danas u stockholmskom Spritmuseumu gdje će biti izložen do 8. travnja. Radom su službeno započete Slow Food aktivnosti u okviru projekta Hrana je kultura, koji se financira kroz europski program Kreativna Europa, uz doprinos talijanske Fondacije CRC iz Cunea. Umjetnička instalacija pruža publici fizičko iskustvo izloženih proizvoda, dodirni zaslon pomoću kojeg posjetitelji virtualno mogu susresti proizvođače i otkriti proizvode popisane na Slow Food internetskoj stranici Arka okusa. Ovo će djelo u sljedećih godinu dana putovati Europom.

Projektom Hrana je kultura i umjetničkom instalacijom Slow Food i partneri žele udahnuti novi život pomenutim proizvodima, pružajući publici priliku da ih otkrije, posjeti mjesta njihova podrijetla i čuje njihove priče. Ovo će biti moguće kroz interakciju s originalnim aluminijskim skulpturama, multimedijalnim instalacijama i internetskom stranicom projekta koja sadrži više od 5000 proizvoda iz cijelog svijeta. Izložba naglašava važnost gastronomskog nasljeđa i raznolikosti te upozorava na opasnost njihova nestanka. Svaki posjetitelj ima mogućnost printanja posebnog recepta s nekim od proizvoda Arke Okusa.

Pored umjetničkog rada posjetitelji će na otvorenju moći uživati u takozvanim Pričama o hrani (Food Tales) utemeljene na međunarodno priznatom konceptu Ljudske knjižnice (Human Library). Posjetitelji će imati priliku “čitati” migrante: sjedeći jedni preko puta drugih, oni će moći pričati, raspravljati i učiti jedni od drugih bez ikakve granice ili zapreke. Ova inicijativa omogućava migrantima da objasne prehrambene tradicije svojih zemalja te kako se one miješanju i sjedinjuju s onima njihovih novih domova. Na ovaj način imigranti postaju neka vrsta ljudske knjige s pričom, dok slušatelj postaje čitatelj voljan istražiti priču i otkriti drugačiji pogled na stvari. Ova posebna aktivnost pomoći će boljem razumijevanju raznolikosti i društvene kohezije, obrađujući pitanja migracija, suživota, identiteta i multikulturalizma.

Otvorenje umjetničke izložbe označit će i početak prvog natjecanja u okviru projekta: chefovi iz Švedske i Italije bit će pozvani pružiti svoj doprinos u očuvanju i promociji gastro-kulturnog nasljeđa kreiranjem recepata nadahnutih Europskom godinom kulturnog nasljeđa i radom Slow Fooda na zaštiti bioraznolikosti. Od njih će biti zatraženo da koriste tradicijsku hranu, dajući prednost proizvodima Arke okusa, Slow Food prezidija i migranata, i to s ciljem prenošenja priča malih proizvođača i povećanja njihove vidljivosti. Tri pobjednička recepta bit će uključena u multimedijalnu instalaciju. U nadolazećoj godini bit će organizirana još dva natjecanja namijenjena djeci i građanstvu, kao i poziv na akciju posvećen donositeljima odluka. Chefovi koji žele sudjelovati u natjecanju mogu se prijaviti na: https://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presents-the-artwork-what-you-didnt-know-existed-endangered-food-from-around-the-world/.

Projekt Hrana je kultura za cilj ima osvijestiti građane Europe da je nasljeđe hrane način izražavanja njihove pripadnosti Europi i sredstvo boljeg razumijevanja bogatstva i jedinstvenosti europske kulturne raznolikosti. Moramo više pažnje posvetiti očuvanju i promociji našeg zajedničkog nasljeđa hrane. Slow Food već godinama radi na ovoj temi, katalogizirajući uz pomoć Arke okusa nestajanje lokalnog nasljeđa hrane Europe i cijelog svijeta.

Izložba će također biti organizirana u Beogradu (Srbija, listopad 2019.), Bruxellesu (Belgija, proljeće 2020.) i Pollenzu (Italija, ljeto 2020.) s mogućnošću gostovanja u bilo kojem muzeju koji za to pokaže interes.

Izložba Ono što niste znali je postojalo. Ugrožena hrana iz cijeloga svijeta osmišljena je u suradnji s poznatom dizajnericom hrane i neovisnom kustosicom Josefin Vargö, koja živi i radi u Stokholmu (Švedska). Kroz svoja iskustva ona oblikuje prirodu u kojoj ljudi međusobno razmjenjuju znanja i emocije, često istraživanjem veza između osjetila, pružajući na taj način priliku za promišljanje različitih načina postojanja.  Josefin Vargö stvara kako po narudžbi tako i u komercijalne svrhe.

Na otvorenju 29. ožujka prostor je ograničen, stoga molimo RSVP na sljedeću adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Izložbu ugošćuje stockholmski Spritmuseum

Spritmuseum nudi putovanje kroz slatko-gorku povijest alkohola u Švedskoj. Smješten je u dvije tradicijske pomorske građevine iz 18. stoljeća u kojima se nalaze tri izložbena prostora, kušaonice, bar, restoran, kafić i dućan. Restoran Spritmuseuma vodi chef Petter Nilsson, poznato ime na međunarodnoj avangardnoj kuharskoj sceni. Petterovo kuhanje temelji se na Slow Food filozofiji, s naglaskom na lokalnim, sezonskim namirnicama. Ovaj restoran proglašen je jednim od najboljih muzejskih restorana na svijetu.

Projekt Hrana je kultura financira se u okviru europskog programa Kreativna Europa, uz doprinos Fondacije CRC iz Cunea (Italija), a provodi ga Slow Food kao vodeći partner, u suradnji s Kinookusom, Europa Nostrom, Novom Iskrom i Transpond AB-om.

Slow Foodova Arka okusa

Arka okusa on-line je katalog koji raste iz dana u dan prikupljajući kandidature od ljudi koji promatraju kako okusi njihova djetinjstva nestaju odnoseći sa sobom dio njihove kulture i povijesti. Svatko može dati svoj doprinos predlaganjem proizvoda ili donacijom. Za više informacija molimo posjetite internetsku stranicu Arke okusa:

https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/the-ark-of-taste/about-the-project/

 

donja