USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Ispis

 

 

 

radionica

Ova dva događaja najava su predstojeće multimedijalne izložbe “Hranitelji Grada” koja će se, u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Udruge Kinookus i Dubrovačke razvojne agencije DURA, održati u Dubrovniku u studenome ove godine.

Prvog dana programa, Ivo Kara-Pešić, voditelj projekta i predsjednik Udruge Kinookus, učenicima je Ugostitetljske i turističke škole Dubrovnik održao predavanje o principima Slow Food filozofije primijenjenim na lokalni kontekst pod nazivom “Slow Food – od polja do stola”. Tridesetdva učenika i dva profesora sudjelovala su u zanimljivoj igri povezivanja ključnih pojmova prehrambenog sustava, stvarajući mapu koja im je pružila odgovore na pitanja uloge kuhara, konobara i slastičara u očuvanju lokalne gastro tradicije.

Drugog i trećeg dana programa, jedan od “hranitelja Grada”, lokalni proizvođač Mirko Matić, kroz druženje je sa šezdesetpet učenika i sedam profesora Osnovne Škole Marina Držića objasnio način uzgoja mikro-bilja i jestivog cvijeća te važnost mikroorganizmima bogatog i nezagađenog tla za njihovu proizvodnju i zdravlje ljudi. Najmlađi su na radionici pod nazivom “Mali zeleni i slatko cvijeće” mogli saznati i kako je konzumiranje cvijeća duga tradicija na dubrovačkom području te na koji način Matićevi proizvodi nalaze svoje mjesto na jelovnicima lokalnih restorana. Na taj je način sudionicima na konkretnom primjeru pokazana važnost lokalne proizvodnje hrane i njezinog direktnog plasmana u dubrovačke ugostiteljske objekte.

Sva tri dana programa sudionici su imali prilike uživati u kolačima iz slastičarne “Mala truba” dubrovačke slastičarke Lucije Tomašić i chefa Damira Šarića. Mladi dubrovački chef također protagonist jednog od petnaest video-intervjua koji predstavljaju okosnicu izložbe “Hranitelji Grada”.

Program predavanja i radionica koordinirala je muzejska pedagoginja Dubravka Tullio u okviru 24. edukativne muzejske akcije.