KINOOKUS U KABOGI

Ispis

Kaboga velika

Udruga Kinookus nastavlja projekt valoriziranja GKB-a Dubrovnika

U okviru 71. Dubrovačkih ljetnih igara, u srijedu 15. srpnja u ljetnikovcu Bunić-Kaboga održano je predavanje Ivana Viđena o ulozi hrane u diplomaciji Dubrovačke Republike pod naslovom «Hrana kao slasni privolitelj»

Program Kinookus u ljetnikovcu Bunić–Kaboga rezultat je nove suradnje Udruge s Dubrovačkim ljetnim igrama i Zakladom Caboga Stiftung te svojevrsni nastavak različitih projekata Kinookusa koji za cilj imaju sustavno promišljanje i valorizaciju materijalne i nematerijalne gastronomsko-kulturne baštine Dubrovnika i okolice.

Tema valorizacije baštine kao pokretača održivog ekonomskog, kulturnog i društvenog razvoja dobija sve više važnosti usled novonastale situacije u svijetu koja je primorala kako države tako i lokalne zajednice ozbiljno promisliti održivost društveno-ekonomskih modela na kojima su do skoro počivale.

Ideja predavanja bila je “oživjeti” prostor ljetnikovca Bunić-Kaboga povijesnom pričom o delicijama koje je dubrovačka vlastela, pristupom promišljenim do najsitnijih detalja, koristila kako bi političke oponente - predstavnike velikih sila i važnih centara moći onog vremena - privoljela na svoju stranu ili barem osnažila vlastite argumente. U tome se i uspjelo jer je svih 60 mjesta u vrtu ljetnikovca, uz poštivanje preporuka HZJZ za spriječavanje zaraze Covidom-19, bilo popunjeno. Posjetiteljima je na ulazu podijeljen Slow travel book, jedan od rezultata projekta Slow Food Central Europe, prvi vodič za putnike koji se u odabiru mjesta za posjet, prenoćište, kupovinu, jelo i ugodu vode principima dobre, čiste i pravične hrane.

Predavanje povjesničara umjetnosti i arheologa Ivana Viđena, koje se temelji na dubrovačkoj arhivskoj građi, renesansnoj književnosti te recentnoj znanstvenoj literaturi započelo je XXX.

Publika će kroz niz slikovitih primjera i anegdota saznala koja je hrana i na koji način korištena u slavnoj dubrovačkoj diplomaciji te koje su bile ondašnje prehrambene navike, kako vlastele tako i pučana.

U tijeku pripreme predavanja na vidjelo je izašlo da ne postoji znanstveni rad kojem je uloga hrane u dubrovačkoj diplomaciji središnja tema te stoga predavanje Ivana Viđena ovu nedvojbeno zanimljivu temu osvjetljava na sasvim nov način.