SLOWFOOD

DOBRODOŠLI U CONVIVIUM SLOW FOOD DUBROVNIK

Slow Food je 1989. godine, kao eno-gastronomsku organizaciju, u talijanskom gradiću Bra osnovao aktivist Carlo Petrini. Na samim počecima cilj djelovanja organizacije bila je obrana gastro tradicije od najezde fast food imperije, te borba za pravo na gastro užitak i spori ritam života. 
 
Slow Food se zalaže za novu gastronomiju kao slobodu izbora, edukaciju i multidisciplinarni pristup hrani. Danas organizacija ima preko 100.000 članova u više od 150 zemalja svijeta i bori se za zaštitu tradicionalne i održive poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane, te obranu bioraznolikosti uzgojnih i neuzgojnih vrsta. Slow Food smatra da je jedini oblik poljoprivrede koji može ponuditi razvojnu perspektivu, posebice u najsiromašnijim dijelovima planeta, onaj utemeljen na mudrosti lokalnih zajednica koje žive u harmoniji s ekosistemima koji ih okružuju. 
 

Projekti

Projekti i inicijative organizacije nastoje zaštititi i očuvati mjesta od povijesne, umjetničke i društvene vrijednosti koja su dio gastro nasljeđa. Obzirom da je jedenje agrokulturalni čin, obavješteni i educirani potrošač postaje ko-proizvođač. Za takvog potrošača hrana mora biti DOBRA (ukusna i prijatna), ČISTA (proizvedena bez otrova i ugrožavanja prirodnih resursa) i FER (poštivajući prava radnika i uposlenika).

Inicijative

Slow Food organizira lokalne i međunarodne sajmove, događanja i place kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Nejveća manifestacija ove vrste je Terra Madre mreža 5 000 proizvođača iz 1600 zajednica hrane, 1000 kuhara i 400 znanstvenika iz preko 150 zemalja. Od 2004. godine u Torinu se svake dvije godine organizira Terra Madre susret članova najveće mreže za očuvanje lokalnih gastronomija. 

Edukacija

Slow Food vjeruje da je prehrambena edukacija najbolji način borbe protiv junk, brze i standardizirane hrane. Organiziranjem lokalnih događanja i inicijativa, conviviumi predstavljaju nove proizvode i jela svojim čanovima, dok se na radionicama kušanja sudionicima omogućava da pod nadzorom stručnjaka saznaju više o hrani. Slow Food organizira tečajeve prehrambene edukacije po osnovnim školama, a na Gastronomskog Sveučilištu u Pollenzuobrazuje buduće gastronome.

Slow Food Dubrovnik

Dubrovački convivium Slow Food-a osnovali su članovi dvije civilne udruge: Kinookus i Čovjek na Zemlji. Convivium je osnovna jedinica Slow Food-a na teritoriju zadužena za širenje filozofije pokreta kroz blisku suradnju s organima lokalne samouprave, obrazovnim ustanovama, cehovskim i nevladinim udrugama. Djelatnost convivuma usmjerena je na pomoć i potporu malim tradicijskim proizvođačima, edukaciju mladih na teme zdrave prehrane, zaštite okoliša i očuvanja lokalne gastronomske baštine. Dubrovački convivium vrlo je brzo uspio oko sebe okupiti proizvođače iz Konavala i Pelješca s ciljem direktne pomoći u očuvanju njihovih tradicijskih proizvoda i međusobnog umrežavanja.

Proizvođači

Slow Food Dubrovnik podupire male tradicijske proizvođače i obiteljske obrte koji nastoje očuvati običaje, vrednote i lokalne proizvode iznikle iz osobitosti teritorija. 

Konobe i taverne

Slow Food Dubrovnik želi povezati lokalne tradicijske proizvođače s obiteljskim tavernama i konobama koje kroz ambijent, atmosferu i ponuđena jela nastoje "ispričati teritorij". Obzirom na izrazito negativne posljedice koje masovni turizam ostavlja na ugostiteljstvo u Dubrovniku, Slow Food Dubrovnik će svoju djelatnost usmjeriti isključivo na taverne i konobe koje s ljubavlju i užitkom gostima nude lokalno uzgojene proizvode iz svojih ili susjedskih baština.